Veebruar Ruusmäe noortekojas

Sõbrakuud alustasime noortekojas kokandusringiga. Esimeses kokandusringis tegid noored juhendaja eestvedamisel pitsat. Natuke pitsa ajaloost – pitsa ehk pizza on ahjus küpsetatav ümmargune lahtine pirukas, mis kaetakse tomatipasta, juustu ja muude kattematerjalidega. Pitsa sünnikohaks loetakse Napolit, kuigi sarnast toitu valmistati juba Vana-Kreekas. Tänapäeval on pitsa populaarne toit mitmel pool maailmas. Itaalias serveeritakse pitsat traditsiooniliselt restoranides lahti lõikamata ning seda süüakse noa ja kahvliga. Tänavatoiduna, aga lõigatakse pitsa sektoriteks ning süüakse käes hoides (allikas https://et.wikipedia.org/wiki/Pitsa)

Meie alustasime pitsa tegu pärmitaigna tegemisest. Tainast tuli sõtkuda seni kuni see hakkas käte küljest lahti tulema, siis katsime puhta rätikuga ja lasime tainal soojas kohas kahekordseks kerkida. Vahepeal tükeldasime ära täidiseks vajaminevad materjalid, et hiljem neid pitsa peale lisada. Kui taigen oli kerkinud rullisime selle ahjuplaadile ja panime peale materjalid, mille olime eelnevalt ettevalmistanud ning panime ahju küpsema. Samal ajal katsime koos noortega laua, et hiljem üheskoos pitsat  maitsta. 

Sõbrapäeva eel meisterdasime paberist sõbrapäeva südameid, kuhu panime sisse kommi. Sõbrapäeval joonistasime sõbrapäeva pildi, mille tegemiseks kasutasime südamekujulist šablooni ja vildikaid.

Veebruarikuu teises kokandusringis tegid noored tassikooke. Natuke tassikookide ajaloosttassikoogid sündisid Ameerikas 19. sajandi keskpaiku ning osutusid küpsetajate seas omamoodi revolutsiooniks, kuna tassikooke oli võrreldes suurte kookidega mitmeid kordi kergem teha. Väiksemad koogid küpsesid ahjus paremini ning tassikoogi retseptid olid lihtsad meelde jätta. Vajaminevad kogused olid määratud ühe, kahe ja kolme tassi (cup = tänaseni Ameerikas kasutatav mõõtühik, 1 cup = umbes 2,2 dl) kaupa. Ameeriklased kreemiga tassikoogikese peal ei koonerda, samuti ei koonerda nad kreemis suhkruga. Kreemide variatsioone on kümneid, kui mitte sadu. Katteks on kreemi asemel hästi levinud ka vahukommist tehtud kate (allikas https://toidutare.ohtuleht.ee/947433/toretsevad-tassikoogid-ehk-cupcakes).

Juhendaja jagas noortele ülesanded tassikookide valmistamiseks ning vajadusel suunas. Esmalt alustasime koogikestest ning hiljem valmistasime täidiseks vaniljekreemi, mida pidi hoolikalt segama, et kreem tuleks täpselt õige konsistentsiga. Kõik noored said vaniljekreemi segamisele käe külge panna. Tassikookide peale tegime kaks kreemi üks oreo- ja teine toorjuustukreem ning pealt kaunistasime maasikate ja mustikatega. Peale küpsetamist katsime koos laua ja asusime tassikooke maitsma. 

Eesti Vabariigi 104. sünnipäevaks valmistasime noorte algatusel sini-must-valge paberketti, mille riputasime noortekotta.